Schaakpuzzel 53: gatenkaas

Wat is de beste zet voor zwart?

Het is duidelijk dat zwart hier beter staat. Hij trekt aan de touwtjes. Maar wat is het juiste touwtje om aan te trekken?

Bij puzzels denken we al gauw aan mooie tactische wendingen. Als je daar naar hebt gezocht moet ik je teleurstellen. Die zitten er overigens wel in, maar nog niet direct. De witte stelling heeft de nodige zwakke plekken. Denk aan (de witte velden):

  • h3
  • f3
  • e4
  • d3

Zo bekeken is de witte stelling een beetje een gatenkaas. De vraag is hoe profiteert zwart er van? De eerste zet ligt nu voor de hand: 1. … Dd7 valt de h-pion aan en dreigt ook de witte stelling binnen te vallen. De enige redelijke zet voor wit is nu 2. g4. Dan lijkt 2. … Dd3 heel aantrekkelijk. Maar daarmee is een probleem. De toren op d8 hangt in een aantal varianten. Wit kan deze zet verdedigen met 3. Te3!

Gelukkig heeft zwart beter: met 2. … h5 zet hij zijn aanval extra kracht bij. Nu is er voor wit geen houden meer aan. Zie de complete analyse hieronder.

Gevonden in “Positional Play” door Jacob Aagaard – Quality Chess

Geef een reactie