Slopen van de vijandelijke koningsstelling (slot)

A. Stripunsky (2570) J. Sammour-Hasburn (2463)

Soms is het helemaal niet nodig om stukken te offeren. Er zijn tal van situaties waarbij tegenstanders vrijwillig hun koningsstelling verzwakken.  Dan is het slechts een kwestie van nauwkeurig spelen en hengel je het punt gemakkelijk binnen. Nou ja, enige tactische vaardigheid is uiteraard nog steeds noodzakelijk. 

De Berlijnse verdediging van het Spaans heeft een uiterst solide reputatie. Het leidt vaak tot dodelijk saaie stellingen. Vladimir Kramnik won er zijn match om het wereldkampioenschap tegen Kasparov mee. Enkele jaren geleden werd deze opening tot vervelens toe gespeeld in toptoernooien. Tegenwoordig zie je hem (geloof ik) gelukkig minder vaak.*

Maar dit is een voorbeeld van ‘Berlijn gaat helemaal de mist in’. Zwart heeft met g7-g5 en later g4 zijn koningsstelling onherstelbaar beschadigd. Een voor de hand liggende zet is hier bijvoorbeeld 20. Dxg4+. Maar helemaal overtuigend is het niet. Wit heeft beter. Zie jij hoe hij zwart vrijwel direct tot opgeven dwingt? Je vindt hier de oplossing en de hele partij…

Saaie Berlijnse verdediging?

Misschien moet ik mijn woorden maar meteen weer inslikken. Dat er ook interessante partijen mogelijk zijn via de Berlijnse verdediging bewees wereldkampioen Magnus Carlsen in zijn partij tegen Alireza Firouzja (Tata Steel Chess 2020). Daarin zette Magnus het zestienjarige talent hardhandig van het bord. Zie de analyse van Yannick Pelletier op youtube…

Geef een reactie