Heerlijke combinatie

Er zijn mensen die beweren dat vroeger alles beter was. Nou, dat is natuurlijk onzin. Tegenwoordig is het leven voor de meeste Nederlanders een stuk aangenamer dan in de negentiende eeuw. Toen leden de mensen in ons kikkerlandje bittere armoe. Maar op één vlak was het leven misschien wel beter.

Ik doel uiteraard op de romantische schaaktijd. De stukken vlogen je indertijd om de oren. Tegenwoordig gaat dat niet meer zo gemakkelijk. Het leverde natuurlijk wel prachtige momenten op. Neem de volgende partij uit 1879 (zie diagram).

Wit heeft een ‘kwal’ geofferd en zijn koning staat bepaald niet veilig. Dus lijkt het er op dat het binnen de kortste keren ‘einde oefening is’. Toch heeft hij nog het laatste woord. Wit aan zet wint. Oplossing…

 

Wit offert zijn hele hebben en houwen op om mat te zetten. Hij speelde:

25. Txg7+ Kh8 26. Pg6+ Lastig paard stond in de weg. 26. – Lxg6 27. Txg7+ Die toren was ook een vervelende sta-in-de-weg.

Opgegeven. Er had nog kunnen volgen: 27. – Lxh7 28. Lf6+ Tf6 29. Lxf6+ en mat op g7. Je kunt dit ook in de viewer naspelen…

ChessTempo geeft deze opgave een standaardrating van 845.7

Standaard Gem. Seconden:05:52
Standaard Pogingen:1339
Standaard Succes percentage:51.01%

 

 

 

 

 

Geef een reactie