Schaakboeken lezen op je tablet

iTunes-NewInChessStoreNEWHet zal een jaar of vijf, zes geleden zijn, toen ik mijn eerste eReader kocht. Ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij was amazon.com een van de eersten die er mee op de markt kwam. De Kindle was geboren. Welkom in een nieuw tijdperk!

Ik was meteen ‘om’ toen ik mijn eerste boeken op de eReader las. De voordelen zijn evident. Je hoeft nooit meer met boeken te sjouwen. Je hoeft ook niet meer te wachten totdat je een boek in huis hebt. Want bestellen en bezorgen gaat tegenwoordig via de wi-fi en niet meer via tante post. En, het belangrijkste, je hebt je favoriete boeken altijd bij de hand, waar je ook bent.

Inmiddels zijn er ook diverse schaakboeken beschikbaar op de Kindle. Maar dat is toch niet helemaal wat je als schaker zoekt. Die boeken zijn statisch. Het zou toch ideaal zijn wanneer je partijen direct kunt naspelen en de diagrammen gewoon bewegen, zoals op het internet al een tijdje gebruikelijk is? NewInChess en e+Chess Books hebben deze leemte opgevuld. Je kunt nu ook schaakboeken via een app kopen en afspelen op je tablet of telefoon!

Zelf ben ik in het bezit van een iPad en iPhone. Wanneer je de app hebt geïnstalleerd en het programma opent, verschijnt het volgende scherm op de iPad. Via de iPhone werkt het net wat anders omdat daar de afmetingen van het scherm een stuk kleiner zijn.

overzicht

Je ziet een keurig overzicht van wat er te koop is en (uiteraard) welke boeken je zelf in je bezit hebt. Zie de afbeelding hierboven. Zelf heb ik bijvoorbeeld de ‘SOS file’ over de Slavische opening nog niet gekocht. Dus zie je een knopje met ‘buy € 1,79’. Zodra je op de knop drukt, kun je het boek kopen via de iTunes winkel van Apple. Je hebt het boek binnen luttele seconden in huis. Vervolgens verandert de knop ‘kopen’  in ‘read’ en kun je meteen beginnen met lezen.

boek

Op de afbeelding hierboven heb ik een boek op een willekeurige pagina geopend. Het scherm bestaat uit twee delen. Links het boek met tekst en diagrammen en rechts een groot diagram met alle afspeelmogelijkheden. Ik had liever gezien dat alles in één scherm was verpakt. Daarmee wordt de tekst van het boek wat groter en heb ik ook niet steeds de neiging om mijn blik van de ene naar de andere kant van het scherm te verplaatsen. Het zal technisch wellicht wat lastiger zijn om het op die manier te doen? Wie weet.

Al met al werkt het prima. Je kunt zowel in de tekst op de notatie klikken of onder het diagram op de pijltjestoetsen. Wat valt er verder nog te zeggen zonder de hele gebruiksaanwijzing door te nemen? De indeling in hoofdstukken is tamelijk strikt. Dat is dus anders dan bijvoorbeeld bij mijn Kindle. Daar kan ik zonder van scherm te wisselen door het hele boek bladeren. Hier moet je eerst een hoofdstuk kiezen. Dat lees je vervolgens en daarna open je een volgend hoofdstuk. Dat werkt prima, tenzij je een boek hebt met hoofdstuknamen die erg op elkaar lijken. Dan kan het een beetje verwarrend zijn.

Nog een klein puntje van kritiek: wanneer ik de app afsluit tijdens het lezen van het boek, kom ik bij een volgende start niet automatisch terug bij punt waar ik was gebleven. Je moet dan even terug naar de bibliotheek en het boek opnieuw openen. Dat is nu nog geen probleem, maar het kan wat lastig worden wanneer de bibliotheek groter wordt. Dan moet je telkens eventjes op zoek naar je boek voordat je verder kunt gaan.

verborgen

De grootste winst zit hem natuurlijk in het naspelen van partijen zonder dat je het schaakbord er bij hoeft te pakken. Een ander groot winstpunt zie je hierboven geïllustreerd. Ik bezit diverse boeken met schaakopgaven. Het probleem is vaak dat de antwoorden direct onder een diagram staan. Of achterin het boek. Veelal is het onmogelijk om het antwoord niet te zien. Ik heb het geprobeerd bij sommige boeken om deze antwoorden met kartonnetjes af te dekken. Het was een hopeloos gedoe en veelal liep het verkeerd af. Hier is dat vervelende probleem keurig opgelost. Je ziet het antwoord pas wanneer je op de knop ‘reveal’  drukt. En kunt dan meteen alle varianten nalopen.

Conclusie: op wat kleine dingetjes na, ben ik razend enthousiast over deze nieuwe app. Ik ontvang het liefst geen papieren boeken meer. Geef mij maar een elektronisch boek. Ik heb het overal en altijd bij me. Want de app draait ook prima op mijn iPhone.

De app kost helemaal niets en je hem ophalen via de App store. Je krijgt er dan meteen een gratis boek bij en kun je het zelf uitproberen. Wedden dat je daarna nooit meer iets anders wilt hebben? Je vindt hier meer info over de app.

Of ga direct naar de app store…

Geef een reactie