Schaakpuzzels

Een lekkere mix van zowel tactische als positionele schaakpuzzels. Er zitten hele makkelijke, maar er zitten ook puzzels tussen die je mogelijk flink wat moeite kosten. Je vindt op deze pagina regelmatig nieuwe schaakopgaven. Ik wens je veel plezier!

Schaakpuzzel 63

Schaakpuzzel
Zwart aan zet

Schaakpuzzel 62

Wit aan zet

Schaakpuzzel 61

Schaakpuzzel 61
Zwart aan zet

Schaakpuzzel 61

Schaakpuzzel 61Wat is de beste zet voor zwart? Antwoord…


Schaakpuzzel 60

Schaakpuzzel

Wat is de beste zet voor wit? Oplossing…


Schaakpuzzel 59
Eindspel

Wit speelde hier 45. Kg6?? Waarom is deze zet fout en wat had hij dan wel moeten doen? Oplossing…


Schaakpuzzel 58

Zwart heeft zojuist 1. … Pb2-d3 gespeeld. Wat is de beste zet voor wit? Oplossing…


Schaakpuzzel 57

Toreneindspel
Wit aan zet

Het eindspel van f- en h-pion met beide torens op het bord is vaak onmogelijk om te winnen. Zelf kreeg ik het ooit ook op het bord en kwam weg met remise. Maar is dat hier ook het geval? Antwoord…


Schaakpuzzel 56

Paardoffer op d5
Wit aan zet…

Vermoedelijk herken je meteen dat dit een stelling is die is ontstaan na een Siciliaanse opening. In het bijzonder de Najdorf-variant. Ik durf wel te stellen dat dit een van de mooiste openingen is die er bestaan. Het is zo veelzijdig. Maar daarover zal ik vast binnenkort wel eens wat meer melden. De opening is nog steeds volop in ontwikkeling.

Zullen we ons nu tot deze stelling beperken? Wat is de beste zet voor wit? Alvast een waarschuwing: je bent er zeer zeker niet met de eerste zet!


Schaakpuzzel 55

Koning naar het centrum?

In deze stelling is op het eerste gezicht weinig aan de hand. De zwarte stukken zijn wat actiever en je kan betogen dat hij ook enig ruimteoverwicht heeft. Maar de zaak is symmetrisch. Dus stevenen beide partijen op remise af? Het lijkt er wel op. Want zwart begon met stukken ruilen en speelde 23. … Lxf1. Wat is vervolgens de beste zet voor wit?


Schaakpuzzel 54

Hefboomeffect

Voortaan zonder hints of titels. Die krijg je in een gewone schaakpartij ook niet. Wat is de beste zet voor zwart?


Schaakpuzzel 53

Stelling als gatenkaas

Het is duidelijk dat zwart hier beter staat. Hij trekt aan de touwtjes. Maar wat is het juiste touwtje om aan te trekken?


Schaakpuzzel 52

Schaakpuzzel

Voortaan geen hints meer in de titel. Ook kan je er niet meer op rekenen dat de opgaven altijd tactisch van aard zijn. Met andere woorden: vanaf nu gaan de opgaven op échte schaakpartijen lijken.

Zwart aan zet. Een leuk puzzeltje om even je tanden op stuk te bijten. Let vooral op de verdedigingsmogelijkheden die wit nog heeft. Zelf zag ik toch eentje over het hoofd.


Schaakpuzzel 51

Slechte coördinatie

Een eerste blik vertelt ons dat wit er goed voor staat. Als hij aan zet zou zijn, heeft hij prima zetten tot zijn beschikking.

Denk bijvoorbeeld aan d7 of Dxg6+. Maar hij is nog niet aan de beurt. Dat maakt een groot verschil!


Schaakpuzzel 50

Schaakpuzzel 50

In zijn partij tegen Tony Miles speelde Nigel Short in deze stelling 1. a3. Dat is echter bij lange na niet de beste zet in deze stelling. Kan jij een betere zet vinden? Houd daarbij ook rekening met een bijzonder venijnige riposte van zwart! Oplossing…


Binnenkort vind je meer puzzels op deze pagina.